Anketa

Da li planirate da se prekvalifikujete?
 
Zanatstvo - spoj istorije i sadašnjosti
četvrtak, 23 februar 2012 00:00

Zanatska komora Srbije i Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija obeležili 220 godina organizovanog zanatstva u Nišu

Dobitnik priznanja

Blagoje Stanisavljević uručuje jubilarno Majstorsko pismo
predsedniku Skupštine Grada Niša Miletu IlićuSvečanom akademijom u holu Gradske kuće i podelom jubilarnih nagrada Zanatska komora Srbije i Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija u Nišu obležili su juče značajan jubilej 220 godina organizovanog zanatstva u Nišu. Svečanosti su prisustvovale mnogobrojne zvanice, ali i predstavnici institucija, ustanova i pojedinci kojima su uručena jubilarna zlatna majstorska pisma, kao i jubilarne zlatne plakete za stvaranje uslova, podsticaj i doprinos razvoju zanatstva u Nišu.

Zanatstvu pripada značajno mesto u istoriji grada Niša i njegovog privrednog razvoja. Ono je temelj privrede. Prošlo je kroz razne sisteme i faze, ali je jedino i opstalo i još traje. Danas zanatstvo spaja istoriju i sadašnjost, kaže Blagoje Stanisavljević, predsednik Zanatske komore Niš.

O uspešnosti nekoga najbolje govore rezultati, a oni u ovoj jubilarnoj godini niškim zanatlijama idu na ruku. U Nišu ima 15000 privatnih subjekata od kojih je 5000 zanatskih radnji, a ostalo su mala i srednja preduzeća. U privatnom sektoru po raznim osnovama radi preko 40000 Nišlija, a od toga živi blizu 100000 naših sugrađana. Svojim radom i zalaganjem Zanatska komora i zanatlije su uspele da sačuvaju i Zanatski dom koji je sagrađen 1930. godine i čija je vrednost do sada utrostručena. U cilju smanjenja siromaštva i stvaranja uslova za zapošljavanje Udruženje je stručno osposobilo i obavilo prekvalifikaciju za oko 16000 nezaposlenih lica, tehnoloških viškova, prognanih i izbeglih lica, boraca rata, samohranih majki, invalidnih lica i lica manjinske populacije, istakao je Stanisavljević.

 

 

Pratite nas na

FacebookYoutube

Video

još...
© 2014 Udruženje zanatlija Niš. Sva prava zadržana.
Joomla! je Slobodan softver objavljen pod GNU/GPL Licencom.

Opšte udruženje samostalnih
privrednika i zanatlija
Prijezdina br.4, 18000 Niš
Telefon: +381 18 241 543
Fax: +381 18 293 120
PIB: 100663812

This web site was developed with financial support of LEDIB.