ИДЕЈНИ ПРОЈЕКАТ – УЛИЦА СТАРИХ ЗАНАТА

Организовано занатство у Нишу постоји преко 270 година , развијано у самој вароши око Нишке тврђаве и у неколико улица. 1912 године група пекара и терзија окупила се и формирала садашње Удружење занатлија .Тако организовано занатство је кренуло пуним замахом да се развија а захваљујући занатлијама и касније онима који су кренули путем индустријализације од вароши развио се град Ниш.

 Велике су посебности града Ниша и нишлија а оно што нас наводи на започињање пројекта ,, Улица старих заната у Тврђави ,, је занатска традиција , шарм старих нишлија , начин говора , много ликова описаних у литератури наших класика и безброј песама. Најважније је то да Град поседује тврђаву очувану у целости велике површине са зградама. У Нишу је очуван и велики број старих заната од којих је 90 % окупљено око Удружења занатлија у секцији – рукотвораца . Исте окупљамо у Удружењу организујемо презентације у Нишу , региону и у међуграничној сарадњи са Удружењима тј. Занатским коморама балканских земаља .

Удружење занатлија Ниш сматра да је нишка тврђава најпогодније место за организовање улице старих заната и то лакше категорије из разлога да се поступцима и технологијом не би стварала бука нарушавала чистоћа и стварао проблем око доставе материјала за израду рукотворина.

Занатску улицу требало би формирати по узору на сличне улице на које се налазе у суседним Балканским државама – Бугарска , Македонија … као и у Турској, Грчкој и осталим суседним земљама.

Удружење занатлија дугогодишњи је члан Заједнице Балканског удружења Западни балкан са седиштем у Софији која окупља све занатске коморе земаља Западног Балкана / Бугарска , Македонија , Црна Гора , република Српска , Хрватска , Молдавија, Румунија…/ . На многобројним радионицама и састанцима истима смо презентовали идејни пројекат улице старих заната у Нишу . Међу наведенима влада велико интересовање за формирање овакве улице где би испред својих Комора представљали занате и традицију својих земаља а предложена је и несебична помоћ од стране истих како би нам на основу својих искустава помогли у остваривању нашег циља – у виду пројеката , опреме и вишедеценијским искуством. Из напред наведеног произилази и наш предлог да пре започињања пројекта обиђемо поменуте партнере од којих би добили драгоцена искуства и знања а која би применили сходно нашим условима и традицији јер се пре свега морамо држати традиције и стилистике старог Ниша која ће нашу занатску улицу чинити посебном и посећеном.

Чињеница је да Ниш годинама нема посете школских екскурзија јер сами историјски споменици више нису довољни да створе заинтересованост просветних радника и ученика да би посетили екскурзијски наш Град. Градови у околини иако мањи створили су нове туристичке понуде и садржаје па је и то један од разлога зашто је екскурзијска посета нашем Граду у опадању.

У задње време запажена је већа посећеност бугарских туриста нашем Граду због гостољубивости и добрих угоститељских понуда али је исто тако незаобилазна и чињеница да велики број истих долази у наш Град због либералнијег закона о забрани пушења на јавним местима што није случај у њиховој земљи. Чињеница је и то да се доношењем строжег закона о забрани пушења на јавним местима у нашој земљи може очекивати смањени број гостију из ове суседне земље тако да је неопходно створити нове туристичке понуде и садржаје у Нишу . Мишљења смо да Ниш не треба да личи на остале градове , на пример Јагодину која има аква парк и зоо врт . Поменуте понуде требало би да буду један од сегмента туристичке понуде у Нишу која би са Занатском улицом – улицом старих заната чинили богату и разнолику туристичку понуду уз историјске споменике .

Копитарева улица у Нишу – некадашња занатска улица била је својевремено аутентична улица казанџија , кујунџија… . Отварањем бројних угоститељских радњи улица је изузетно посећена од стране грађана и туриста што употпуњује туристичку понуду нарочито после недавног реновирања исте – остао је дух некадашњег Ниша примерен данашњим временима са сачуваном традицијом . Из наведеног да би Ниш био прави модеран европски град неопходно је да имамо и улицу старих заната . У овој улици додатно ћемо мотивисати и организовати наше суграђане који се већ баве старим занатима и делатностима сличним занатским да определе и задрже нараштај да у доба индустријализације остане у тим делатностима ради очувања традиције . Многи од поменутих занатских делатности граниче се са уметношћу , ретки су посебни и значајни као национална баштина , економски атрактивни , под условом да се израда производа и њихов пласман обављају на туристички посећеном месту. Познато је да развијене земље европске уније никада нису престале да негују и субвенционирају оне који се баве старим занатима презенрују их и подспешују њихово ширење. Чињеница је да ни једна индустријска машина не може заменити услугу златара , дуборезца кројача , оружара …

Поред наведеног улица старих заната била би значајна у региону због ђачких екскурзија , практичне шегртске обуке као дела дуалног образовања оних ученика који се буду определили да се баве тим послом.Занатска улица била би још једно језгро за сликарске колоније , стециште уметника берза занатских производа , уметнина, антиквитета, мањих музичких догађања, матинеа у подне , музицирање дела војног и симфонијског оркестра на отвореном , вечери поезије , презентација и трајна поставка као минзансцен за тв и филмску продукцију.

У моменту од деведесетих година када многи родитељи сматрају да је успех сачувати дете од криминала , наркоманије , алкохолизма, улица старих заната била би место које би заинтересовало децу и омладину за лепим занатима, вештинама и из тога им помоћи да боље упознају свој таленат и склоност ка корисним .

КАКО И ГДЕ ПОСТАВИТИ УЛИЦУ СТАРИХ ЗАНАТА

Према анкети и нашој анализи најпогодније место за улицу старих заната је место Нишке тврђаве или око ње.Ми из Удружења занатлија нисмо у могућности да одредимо место али можемо из напред наведеног да истакнемо погодност локације.

ПРВО предложено место били би изгорели сликарски атељеи у задњем делу нишке тврђаве.Зграда и ако изгорела сазидана је од пуне цигле у дуплом зидању или реду што указује на њену јаку статику на основу које би било довољно дозидати , преуредити поткровље које би понудили знаменитим или расположеним нишким сликарима за атељеа. Објекат има значајну дужину и ширину и у њему би стали бројни дућани старих заната. Наведена локација има још једну значајну погодност , што би након периода у коме би се доказала одрживост пројекта улица старих заната , могло дозидати још један низ занатских дућана у комбинацији са угоститељским.

ДРУГА локација била би Бегова кућа , кде је тренутно управа ЈКП Медијана са лепом баштом , од скора постављеном , на чијем неговању би наставили да радимо а по ободу дворишта уз сам аутентични камени зид налазе се помоћни објекти , који би требали само да се адаптирају без додатног дозидавања уз додавање нове кровне конструкције.

Обзиром да је Удружење занатлија у минуле две године развило олдтајмер секцију , стекли смо велики број чланова секције , који поседују значајне примерке олдтајмер возила на четири и два точка , постоји иницијатива да формирамо технички музеј олдтајмера и старих заната саа експонатима, реквизитима, машинама , алатима , писаним и фото материјалом те из тог разлога предлажемо за музеј некадашњи магацин Градине.

Поред наведеног постоји и иницијатива иза које стоји велика заинтересованост и радовање многих наших суграђана , а то је Војни музеј на отвореном , где би трајно били изложени тенкови и артиљеријска оружја . Након тога могло би се приступити и постављању средњовековних опсадних оруђа нпр. разни модели катапулта и сл.

КАКО БИ ТРЕБАЛА ДА ИЗГЛЕДА УЛИЦА СТАРИХ ЗАНАТА

Наведени предложени објекти у Нишкој тврђави морали би да задрже стилистику објекта из периода на балкану између седамнаестог и деветнаестог века , што употпуњује и савршено се уклапа са нишком тврђавом , доприноси атрактивности старог или некадашњег што ће туристима створити утисак да су битисали вековима заједно са Нишком тврђавом што се савршено надопуњује са старим занатима.

Фасада објеката требало би бити делом од камена , делом окречена врата и портали од дрвета са касетним стакленим површинама, кров обложен бибер црепом или ћеремидом, тротоар – улица калдрма.

ДЕЛАТНОСТИ У ЗАНАТСКОЈ УЛИЦИ

Препорука је да се у занатској улици обављају најатрактивније делатности , оне које неће стварати велику буку или отпад због поступка и технологије а то су :

Кујунџија, филигран, абаџије, ћурчије , крзнари, сарачи, златари, грнчари кројачи народне ношње и костима за позориште и филмове, луткари, капари, керамичари, воскари, сапунџије, иконописци, столари, дрводељци, сликари, вајари, ножари, гравери, пушкари, печаторезци, графичари, антиквари и остале делатности сличне занатским, угоститељи и то искључиво они који ће се бавити припремом јела и пића на лицу места и са традиционалним старинским балканским менијем- црепуља , сач, печењара, тавче, ђувеч… боза, салеп, кадаиф и сл.

Један од услова био би и да део наведених делатности буде извођен у дућану и испред дућана , као излагање производа ван дућана , увек када спољашња температура и временске прилике то буду допуштале . Када су угоститељске радње у питању , поред наведеног услов је да буду између занатских радњи , управо због тога да би наши суграђани и туристи имали прилику да седе , гледају и уживају у посматрању поступка бављења старим занатима.

КОМЕ И КАКО ДОДЕЉИВАТИ ДУЋАНЕ

Удружење занатлија као идејни творац Улице старих заната поштујући и придржавајући се принципа правичности предлаже да са Градом формира комисију која би морала да изврши проверу знања , квалитета , категоризацију и веродостојност особа и субјеката који ће се бавити искључиво наведеним делатностима у Улици старих заната. Све напред предложено је у циљу да се избегне свака лоша појава у виду сукоба интереса, протекције, мита и корупције што ће резултовати постављењем занатлија, уметника и угоститеља који ће презентовати културу и традицију нашег града на најбољи начин .

АМБАСАДОРИ ЗАНАТСТВА

Након завршеног и усвојеног пројекта Улица старих заната Удружење занатлија заједно са Градом обавестиће сва дипломатска представништва у региону и њихове Занатске коморе са предлогом и позивом да из суседних земаља дођу њихови представници – занатлије где би обављали делатност карактеристичну за њихову земљу коју представљају . То би били амбасадори – занатлије .

Оваква сарадња предложена је од стране суседних земаља окупљених у удружењу Балкански биро о коме је већ било речи на почетку овог идејног пројекта .Удружење индивидуално сарађује са поменутим партнерима . Остварена је сарадња у делу заната филигран – Комора Македонија, размена практиканата са

Комором Црне Горе је у преговорима , пилот пројекат дуалног образовања – између Угоститељске школе и Удружења занатлија као носиоца пројекта финансиран од стране Владе Немачке приводи се крају као и дигитализација предузетника . Све наведено је написано да би смо на доказали вољу и способност реализације пројекта Улице старих заната.

Трудили смо се да идемо у корак са интенцијама и трудом наше земље да постанемо чланови ЕУ и допринесемо да земље ЕУ пошаљу амбасадоре својих националних заната где би исти били субвенционирани од стране својих земаља нпр. две године јер сматрамо да је то довољан период да се разради посао и започела дуга традиција у улици старих заната у Нишкој тврђави.

НАЧИН ФУНКЦИОНИСАЊА ЗАНАТСКЕ УЛИЦЕ

Удружење занатлија предлаже формирање пословне задруге чији би оснивачи били заинтересовани чланови Удружења занатлија и заинтересовани грађани ван Удружења.На тај начин поставила би се контрола над обављањем свих делатности у Улици старих заната у односу на кориснике , туристе , закуп земљишта , квалитет услуга и одржање и развој заната у Нишу уз поштовање свих позитивних законских прописа укључујући и обавезе према пореској управи.

Производи старих заната заступљени су као извозни артикл и програм из разлога што постоји велико интересовање у иностранству пре сведа међу српском дијаспором – у Европи и ван континента .

Реализацијом пројекта Улица старих заната употпунила би се туристичка понуда нашег Града што би се позитивно одразило и на позитиван економски резултат , социјализацију и упошљавање незапослених и смањење одлива пре свега омладине ван земље .

Председник Управног одбора Удружења

Попадић Горан