Prvi Oldtajmer skup Niš u organizacije Udruženja samostalnih zanatlija i privrednika

U organizaciji Udruženja samostalnih privrednika i zanatlija Niš, Oldtajmer sekcije Niš, a pod pokroviteljstvom Grada Niša i Turističke organizacije Niš, u subotu, 24.09.2016. organizovan je defile i druženje vlasnika i zaljubljenika u starovremska vozila, popularnih oldtajmera. Na manifestaciji su svojim reprezentativnim vozilima učestvovali gosti iz Bugarskog kluba „RETRO“ iz Sofije, Oldtajmer klub Vranje i članovi Oldtajmer sekcije Niš.

U duhu starih dobrih vremena centralnim gradskim ulicama Niša je prodefilovala neobična kolona od preko 50 vozila. Svaki od automobila u koloni ima neku svoju priču i oslikava sećanja na neko “svoje” vreme, a njihovi ponosni vlasnici uživaju u njihovoj udobnosti. Slučajni, ali i namerni prolaznici, ostajali su bez daha videvši raritetne modele automobila u nizu. Stariji sugrađani su imali priliku da nekada davno vide većinu tih lepotana na ulicama, a mlađi samo na filmovima. Komentari su bili krajnje pozitivni: ” Vidi ovog…”, “Jao, a vidi ovog…”, “Kako je lep”. Nakon vožnje po gradu, defile se uputio u zdanje niške tvrđave, gde je organizovana izložba ovih nesvakidašnjih četvorotočkaša.

I dok su šetaci i posetioci izložbe imali priliku da se fotografišu pored oldtajmera, učesnicima i posetiocima su se obratili gospodin Goran Popadić ispred organizatora, gradonačelnik Niša gospodin Darko Bulatović i direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić, kao pokrovitelji manifestacije, a ispred prijateljskog kluba Retro obratila se Vanya Goderova, predsednik kluba i Nikola Vučković, predstavnik Oldtajmer sekcije Niš. Razmenjene su plakete, podeljene zahvalnice učesnicima i započeta je divna saradnja između ljudi koji su istinski zaljubljenici u istorijska vozila.

Pokušavamo da sačuvamo istoriju od zaborava, da očuvamo tragove istorijskog razvoja automobila i podsetimo nostalgičare na neka prošla vremena. Zaljubljenici u istorijska vozila iz Niša svojim zalaganjem, radom i velikim entuzijazmom koji su pokazali u predhodnom periodu, potrudili su se da i Niš ima priliku da isprati dešavanja vezana za oldtajmer kulturu, i da istorija saobraćaja i ovog dela Srbije bude prepoznata kao oblast koja zaslužuje svoje mesto u prepoznavanju i očuvanju istorijskih vrednosti. Zadovoljni smo interesovanjem zaljubljenika u oldtajmere i građana Niša, pa ćemo ovaj vid promocije istorije nastaviti da negujemo i ubuduće kroz razne aktivnosti, a ujedno pozivamo istomišljenike da nam se priključe svojim vozilima i svojim entuzijazmom, kako bi oldtimer zajednica u Nišu zablistala punim sjajem.

Foto: Steva & Luka